Sådan undgår du skimmelsvamp og får et sundt indeklima

19 januar 2020 Lotte Hindsberg
Sådan undgår du skimmelsvamp og får et sundt indeklima

Det er vigtigt at have et sundt indeklima i din bolig og undgå at få skimmelsvamp. En sund bolig er vigtig for dit helbred og især børn er ekstra udsatte for et usundt indeklima og kan risikere at udvikle astma og allergi. 

Det er vores bedre boligforhold, der ironisk nok er skurken. Vores boliger er i dag så godt isoleret, at den ikke som tidligere selv kan sørge for at luften udskiftes via utætheder. 

Luft grundig ud

Det allervigtigste du kan gøre for at sikre, at du har et sundt indeklima og minimere mulighederne for skimmelsvamp, er at lufte godt og grundigt ud flere gange om dagen i 5-10 min. Det er ikke nok blot at åbne et vindue, der skal gennemtræk til. Gør det til en vane at lufte ud om morgenen, især på badeværelset og i soveværelset.

En familie på 4, der bader dagligt, lukker det der svarer til 10 liter vand ud i boligen hver dag, som på en eller anden måde skal ud og luftes der ikke grundigt ud, er det kun muligt ved at trænge ind i vægge, lofter og gulve. Det er det, der i sidste ende er med til, at der kommer skimmelsvamp.

Hvad kan du ellers gøre?

Ud over at lufte ud er der andre ting du kan gøre for at minimere risikoen for at få skimmelsvamp. En af dem er at huske at bruge din emhætte når du laver mad. Madlavning er en anden af de store syndere i forhold til et sundt indeklima og det er derfor vigtigt at være opmærksom på at der luftes godt ud efter madlavning.

En anden stor synder er, hvis der tørres tøj indendørs. Fugten fra det våde tøj skal lige som fugten fra badeværelset ud og det kan kun ske via udluftning eller ud i boligen. 

Flere Nyheder