single-image

Hvad er radon – og hvorfor er det farligt?

Du har højst sandsynligt hørt om radon – og tænkt på, om det er noget, som angår dig. Radon er nemlig oppe i tiden i disse dage. Mange bolig magasiner har fokus på radon, og radon omtales ofte i medierne. Grunden er, at radon skønnes at være en risiko faktor for mange mennesker, som bor i etplans huse uden kælder. Hvad grunden er, vil blive forklaret i det følgende.

Radon – en snigende dræber

Radon er en gasart, som opstår, idet grundstoffet radium (et radioaktivt stof, som findes i undergrunden) henfalder. Radon er ligeledes radioaktivt, og dermed skadelig for de menneskelige celler. Når radon frigives, søger det – som alle andre gasser – opad. Og når radon når jordoverfladen, vil det blive suget ind i boligen ved hjælp af den vakuum effekt, som opstår, når der er forskel på luft fugtigheden og temperaturen indendørs og udendørs.

Radon trænger ind via sprækker og revner i fundamentet. Grunden til, at etplans huse uden kælder er særligt udsatte for radon mængder, som overstiger de fast satte grænse værdier, er, at der ikke er nogen kælder imellem beboelses arealer og jorden.

Derfor vil der typisk være forhøjede radon forekomster i stuer og i soveværelser på enfamilies huse uden kælder – i særdeleshed de, som er beliggende i de østlige områder af Danmark. Her er grundfjeldet nemlig tættere på jordens overflade end det er tilfældet i eksempelvis Vestjylland.

Radon er den næstmest hyppige årsag til det samlede antal lungekræft tilfælde i Danmark, og samtidig under mistanke for at forårsage spædbørns leukæmi. Der er således al mulig god grund til at få målt radon niveauet i boligen.

Bestil en radon måleboks online

Du kan sagtens selv danne dig et billede af radon forekomsten i dit hjem. Bestil en radon måleboks hos radonhuset.dk allerede i dag, og få vished inden for få dage.